Koken met Petromax Dutch Oven

Koken met Petromax Dutch Oven

Van webshop knivesandtools.nl mocht ik de cast iron dutch oven uitproberen: de Petromax FT9. Ik was al bekend met de producten van Petromax en gebruik zelf al een paar jaar met plezier de Rocket Oven en wat kleinere pannen en een bakpan. Een grote “heksenketel” waar je voor veel mensen in kan koken ontbrak nog en leek me ideaal. Deze FT9 kan 7,5 liter bevatten en nog 1,5 liter in de deksel, die je ook apart kan gebruiken en waarop kolen kunnen worden gelegd. Het leek ons leuk om het koken ook echt op een kampvuur te doen en we maakten zelf een driepoot met een ketting. Petromax levert er trouwens zelf ook een, maar we hadden wel zin om zelf te knutselen. Het recept was boeuf Bourguignon, (zie onder) Dat moet urenlang zachtjes pruttelen. Zachtjes kokend een uur of 4, maar boven het vuur kun je hem zo’n 6 tot 7 uur op 70 tot 90 graden laten garen. Slow cooking ten top! Als je dit gaat doen, zorg dan voor een stevig geheel want de pan zelf weegt leeg al ruim 10 kg… Als je de pan zonder pootjes neemt kun je uiteraard ook prima op gas koken of op de Rocket Oven. Het eten smaakte heerlijk en met deze maat pan is er genoeg voor 10 personen. Er zijn veel recepten mogelijk, bij de pan wordt ook een handig receptenboekje geleverd.

Over Knivesandtools.nl 

Een zeer uitgebreide en duidelijke website met kwaliteitsproducten voor outdoor en keuken.

Over de “Dutch Oven”

De naam heeft de Dutch oven te danken aan een type pan van Nederlandse makelij die pioniers naar Amerika meenamen om daar te gebruiken. De gietijzeren pan reisde mee om hun eten op houtvuur te bereiden. Officieel is een Dutch Oven een pan op pootjes en heeft het deksel een opstaande rand, zodat je hem in het vuur kunt zetten en bovenop kolen kunt leggen. Daarmee maak je dus buiten op het vuur je eigen oven. 

Zie ons filmpje over deze Dutch Oven op Instagram: @rustiekkamperen

 

Recept Boeuf

Je hebt voor 5 personen nodig:

1 kg dikke wortels, 1 kg vlees en 1 kg raap. Als je wilt 250 gram champignons een uur voor het einde erin gooien.

Deze raap heet in het Frans navet en lijkt op een wortel maar dan wit. Je kunt ook de ronde nemen maar die schilt wat lastiger. Schil hem niet te dun want dan blijft de smaak wat bitter. 

Verder heb je per kilo 1 flinke ui, 200 gram spekblokjes, een halve liter stevige rode Franse wijn. Neem geen Spaanse wijn of Zuid Afrikaanse wijn dan krijg je een beetje een rare smaak. 

Verder klaarleggen: cognac of brandy en laurier. Wij hebben een laurierstruik van 2,5 meter hoog op de camping staan en ik vind het heerlijk om er een verse tak af te plukken en deze in de Boeuf te mikken!

Wij snijden het vlees in blokken van 2,5 centimeter en houden de wortels en de navet ook lekker “chunky”.

Ik bak de blokjes vlees aan in roomboter en gooi er daarna wat bloem overheen. Blus met wijn en vul telkens aan.

Breng de wijn aan de kook en gooi alles erin. Als het weer kookt zorg dat het zachtjes pruttelt en laat de tijd het werk doen. Ik vind zelf dat de boeuf minimaal 4 uur moet pruttelen. Ik roer zo weinig mogelijk en haal de deksel er bijna niet af. Ik gooi er altijd een scheut Brandy in en een bouillonblokje. Als je het lekker vindt kun je er nog een beetje knoflook in doen. Een beetje zout en peper en klaar. Een half uur voor het einde vooral even de saus proeven of je nog wat moet bij kruiden. Je hele huis ruikt heerlijk…

Zet de pan op tafel bij je gasten en til dan met flair de deksel er af zodat de heerlijke geur alle neuzen binnendringt!

 4E395207 1DE3 448E B713 BBB672F48BA1

 cast iron dutch oven

Authors

Bert Loorbach

1000 Resterende tekens


SOCIAL MEDIA

Volg ons ook op Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste rustieke nieuws en de nieuw toegevoegde campings op deze site.

facebook wit instagram wit

pinterest logo wit

youtube wit

RUSTIEKE STICKER

rc225Wil je de gratis en stoere Rustiek Kamperen sticker ontvangen? Mail ons je adres en we sturen hem op! (zie voorbeeld hierboven).

TABLETS & SMARTPHONES

TabletSmartphone

Uiteraard is deze website ook goed te bekijken op alle mobiele apparaten zoals tablets en smartphones.